Hari nie bermula sejarah perjalanan aku ke luar negara. Aku ke singapura hari ni. Balik hari jer pun. Perjalanan yang bermula dari rumah jam 5.25 pagi mencatat sejarah dan pengalaman bagi aku. Dan mungkin juga ahli rombongan yang lain. Setiba di imigresen malaysia di link ke 2 tak ada masalah. Tapi semasa check point imigresen singapura aku ditahan. Kisahnya bermula bila ica sana scan passport aku tapi keluar 5 gambar wanted list. So aku diminta masuk opis ica untuk pengesahan. Aku yang dah cuak jadi bertambah takut. Apahal aku wanted kat luar negara sedangkan this is first time to me. Depa suruh aku tunggu sambil depa buka peti besi bawa keluar fail tah aku tak tau fail apa. Sambil tu sorang cek kat pc pasal info aku. Lepas tu depa minta cop jari aku. 3 kali tu dan suruh aku tunggu. Bila aku tanya berapa lama depa lak g tanya aku mai dgn apa, pernah kesana atau tak dan kerja aku. Bila aku jawab keja di Jabatan XX terus ckp tunggu 8 minit. Tp x sampai 3 4 minit depa lepas aku kua. Lepas tu aku ke bas rombongan. Ketibaan aku disambut dengan tepukan. Siot depa nih. Lepas tu kita org gi la ikut rombongan dan balik. Nasib baik time balik tak kena tahan. Ica tu just tanya datang berapa bas jer. Gambar- gambar menceritakan segalanya. Update dulu sikit pic.

Rombongan Mak Limah sampai Singapore
Masjid Sultan Singapore
Arab Street



Bergambar di Arab Street


Kedai Kain di Arab Street
Orang Singapura shoping Malaysia, depa pi shoping sama

Kubah Masjid Sultan
Tengah gigih meriki jalan ke Bugis street


Dok tengah bincang nak terus atau batal atau tak meriki jalan
Kuah dah sampai tapi makanannya belum
Farhana masih boleh tersenyum tapi sikin dah lapar tu
fuhh sampai terus dia org berdua terkam makanan nie yang tengah dok terkam tu murtabak ayam, satu lagi murtabak rusa
gigih tu


Mimbar Masjid Sultan
Big Fan masjid

Kedai nie la kita orang makan murtabak
dah berkumpul tunggu bas
Singapura memang negara denda, tu rakyat sana gigih tunggu untuk melintas jalan, kalau tak denda 1000 dolar tu

Bos (Pengarah Bahagian) yang ikut sekali dalam rombongan

Ni la roda bersar tu. caj naik benda nie 30 dolar

Tempat yang melengkung tu tempat persembahan setiap hari minggu
arca apa tah itu. fokus pada benda putih luar bas, bukan kepala orang tau.

Nie menatang apa den pun tak tau. orang snap den snap

Nie la taman atas bumbung bangunan tu. Nama dia Sky City. Orang kaya jer boleh naik. Bawah tanah bangunan tu ada kasino. Dah menang naik atas tu untuk joli. Abis duit terjun la diaaaa


Yang melengkung belakang tu cool dome tak silap. caj masuk 15 dolar. dalam tu ada pokok beriklim sejuk
roda dari kejauhan
gigih juru gambar amator nie dok ambik gambar




Panorama 
Nie dulu pasar sekarang jadi kedai makan. Orang Singapore tak tau masak tu pasar tutup

Si farhana aku snap orang belakang di tapi sempat dia posing kat depan
Maybank kat kota singa. 
Dia nak posing aku snap la hehehe bagi can kat adik-adik

Du bangunan durian, sebab dinding macam durian 
Merlion. campuran singa dan ikan.




Nie saper yang lambat lagi nie



Bangunan lama tengah renovate



Nie la Istana Presiden Singapura
Kalau korang tengok cerita P.Ramlee. Mesti dia akan keluar kat mula-mula terbitan Cathay Keris. Ni la tinggalan studio dia

Masjid di singapura

Persiapan nak puasa di kota singa



Ada persembahan kebudayaan melayu. tu jer la tinggal disana
Sikin tengah tengok baju raya ker tu???
Loreal kat Putrajaya pun ada la nana, nak berapa kotak meh aku tolong beli
Awal depa sampai, muka kepenatan
tapi bila nampak kemera sempat senyum
Depa kata kedai nie sedap



Kota singa yang sibuk. ye la negara kecik. Ukuran lebih kurang 50km x 30km jer




Datuk Wira pun ada dikedai nie
Farhana dan Datin Wira tengah berborak. Ehem ehem datin senyum apa korang borak wei
wah rancak berborak
sempat lagi posing tuu






Pasport aku yang akhirnya di satamp oleh imigresen dan aku dilepaskan
banyak betul pantangnya
Baki duit aku pegi kota singa
mama singa muntah air

Hit: 3 Laman Asal