Assalamualaikum warahmatullah

Ana bukan mahu memberi ceramah ,mengajar ,jauh sekali mahu mencari populariti murahan .Bukanlah juga hanya sekadar mahu bercanda kosong doang kepada sahabat-sahabat yang mulia sekalian. Cumanya diri ana yang hina disisi Tuhan ini mahu berkongsi sekelumit  ilmu yang telah Dia titipkan pada ana dan ana rasa sangat bertanggungjawab diatas ilmu yang telah disemat dalam dada ini untuk dikongsikan bersama-sama saudara-saudari sekalian.

Baru-baru ini ana telah membeli satu buku yang ditulis oleh Ibnu Rijal atau nama sebenarnya, Muhammad Nazri bin Rijal seorang anak negeri selat ,Pulau Pinang. Dalam buku ini ana begitu berminat dengan satu penulisannya berkaitan organisasi makhluk ciptaan Allah. Berikut ana rumuskan artikelnya itu:-

Perasaan yang wujud dalam diri setiap manusia itu fitrah. Dengan perasaanlah manusia bisa mencintai dan dicintai. Mencintai Tuhan dan merasa dicintai Tuhan. Tuhan menciptakan manusia itu sebaik-baik ciptaan seperti yang dirakamkan dalam al-Quran:- "Sesungguhnya Kami telah ciptakan manusia itu dalam sebaik-baik ciptaan". Tetapi benarkah manusia lebih baik daripada seluruh ciptaan Tuhan ini? Adakah manusia lebih baik daripada malaikat? adakah manusia lebih baik daripada haiwan,pokok-pokok, serangga, jin,syaitan dan lain-lain?  Jawapannya, Tidak, selagi mana mereka tidak bertaqwa kepada Allah SWT bahkan mereka lebih teruk dan hina daripada haiwan jika mereka kufur.

Yang menjadikan manusia itu terbaik adalah kerana mereka diberikan akal dan nafsu. Diberikan akal untuk mengawal nafsu. Diberikan nafsu untuk dikawal akal. Malaikat dikurniakan akal namun tidak dikurniakan nafsu.Mereka beribadah kepada Allah dan melakukan tugas masing-masing dengan patuh dan tulus. Ketiadaan nafsu menjadikan mereka tiada perasaan untuk makan,minum,tidur ,juga bercinta atau kahwin. Hidup mereka cuma terpatri untuk taat kepada Allah. Hal ini menjadikan mereka bebas dan suci daripada melakukan sebarang dosa mahupun maksiat .

Haiwan pula dikurniakan oleh Allah nafsu namun tidak dikurniakan akal. Mereka melata di atas muka bumi ini ke sana ke mari.Tinggal dalam habitat sendiri. Tidak mengganggu dan cuma kadang kala merasa diganggu lalu bertindak ganas . Haiwan mempunyai nafsu kerana itu mereka mempunyai keinginan untuk melakukan pelbagai perkara seperti makan,minum,tidur,mengawan dan sebagainya. Apabila mereka bertindak ganas sehingga mengorban atau mencederakan seseorang, atau mencuri makanan atau apa-apa lain yang negatif, mereka tidak dikira berdosa kerana mereka tidak mempunyai akal untuk mengawal nafsu mereka. Boleh dikatakan juga mereka ini bebas dan suci daripada dosa namun tidak terlepas daripada melakukan kesalahan-kesalahan lumrah.

Manusia pula mempunyai akal, mempunyai nafsu. Istimewanya manusia ialah, mereka dapat bertindak mengikut pilihan sendiri. Hendak mengikut peraturan, atau hendak mengingkar peraturan. Mereka dapat memilih kerana dikurniakan akal. Mereka dapat memilih juga kerana dikurniakan nafsu. Namun Tuhan memerintahkan agar manusia sentiasa tidak memilih menggunakan nafsu. Akal diciptakan untuk manusia adalah untuk menjadi pengawal kepada nafsu. Jika manusia gagal mengawal nafsu menggunakan akal,ini bermakna akal tidak berfungsi dan apabila akal tidak berfungsi,samalah seperti tiada akal. Dan apabila tiada akal,ini menyamakan manusia tersebut dengan haiwan! malah lebih teruk daripada haiwan. Tetapi jika dia manusia bisa mengawal penangan nafsu dengan akal,dia lebih mulia daripada malaikat kerana walaupun malaikat tidak berbuat dosa,mereka memang tidak mempunyai nafsu untuk ditahan atau dikawal. jadi mereka tidak mempunyai masalah. Berbanding manusia yang perlu bertarung dengan nafsu dengan bantuan akal.

Jadi boleh dirumuskan tingkat darjat manusia adalah seperti berikut:-

tingkat pertama: Manusia yang bertaqwa (mampu mengawal nafsu)
tingkat kedua: Malaikat
tingkat ketiga: Manusia yang keliru
tingkat bawah: Haiwan
tingkat paling bawah: Manusia yang menuruti nafsu.

wallahualam


ulasan : Jibriel Yusof
rujukan: Bertanya Tentang Tuhan by Ibnu Rijal
Hit: 0 Laman Asal