Assalamualaikum & good afternoon everyone.
Hopefully. All of you are feeling well and good. Lately, more cases on dengue and leptospirosis reported due to flood season last year. Even though, you are not the victims, the possibility of infected is also high when you became volunteer. Take care of yourself too. If you are not feeling well, please do the blood test (Full Blood Count:FBC) at private/general hospital. This is really important. God knows our intention. May God bless everyone. 
Ada keyword yang masuk ke blog saya bagi mencari cara untuk transfer duit menggunakan Cimb clicks. Oleh itu (ehem..macam formal plak), disebabkan mungkin ramai yang masih tertanya-tanya caranya, dengan sukanya saya kongsikan cara transfer duit ke akaun CIMB menggunakan cimb clicks bergambar. Senang untuk uols buat panduan.
1)    Of course, buka dulu web www.clicks.com.my  .

2)   Nampak tak ada word ‘login’ kat atas penjuru sebelah kiri. Klik ‘login’.


3)   Masukkan user ID anda. Klik ‘submit’ atau tekan ‘Enter’ pada keyboard laptop/pc anda.
4)   Nampak tak yang saya hitamkan tu (gambar dibawah). Itu adalah Secure Word saya. Lepas step 3 tu, akan dipaparkan Secure Word anda. Pastikan Secure Word anda betul. Jika ada masalah, call nombor yang dinyatakan.
5)   Next, baru masukkan password anda.
6)   Bila dah selesai login, automatic akan keluar nama anda di penjuru atas kiri.
7)   Sila gerakkan mouse anda ke ‘Transfer’. Dan akan dipaparkan seperti gambar di bawah.


Ø  Kalau nak transfer sesama CIMB, click ‘Witin CIMB Bank’. Ø  Kalau nak transfer selain bank CIMB, click ‘to other banks’.
8)   Seperti yang dinyatakan di atas, ini adalah cara transfer duit sesama CIMB. So, saya pilih ‘Within CIMB Bank’. Seterusnya, akan dipaparkan seperti gambar dibawah.

9)   Masukkan pada ruangan ‘from’. Click ‘My Own Account’.
10)  Seterusnya ke ruangan ‘To’. Pada siapa korang nak transfer duit tu.

Ø  Kalau korang dah list nombor akaun tersebut sebagai ‘favourite’, klik pada ‘Select My Own/Favourite Recipient’. Ø  Kalau tak, klik pada ‘Open Recipients (Account No.)’ dan masukkan nombor akaun yang korang nak transfer tu.  


11)  Langkah seterussya, bolehlah masukkan ‘Amount’, ‘Recipient Reference’, ‘Other Payment Details’. ‘Recipient Reference’ tu korang buat la utk tujuan apa duit tu dimasukkan. Contoh: Bagi pembelian bedak sejuk. Atau kalau duit tu family, tulis la utk keluarga tersayang. Apa-apa2 lah. Semua boleh. Hehe


12) Pada ruangan when tu, klik ‘Now’.
13) Dan wajib isi juga pada ruangan ‘Alert Recipient by’. Pilih la samada nak melalui email/sms atau kedua-duanya. Kalau sms cas 20 sen akan dikenakan.
14)  Dah siap isi semua, klik submit.
15) Dan akan keluarkah confirmation. Kalau CIMB ke CIMB, pada ruangan TO. Terus akan dipaparkan nama penerima. So, korang boleh tahu la samada no. akaun yang korang masukkan tu betul atau tak nama pemiliknya.

16) Seterusnya, klik ‘Request’ untuk permohonan TAC no. TAC no. ni macam password la. Sistem akan bagi pada kita melalui sms ke nombor telefon yang telah kita daftarkan masa mula-mula kita daftar CIMB clicks dulu. Kalau korang tukar no., cuba call CIMB utk update benda tu.
17) Bila dah dapat TAC no. melalui sms, masukkan nombor tersebut diruangan yang disediakan.

18) Seterusnya, klik CONFIRM.
19) Maka, skrin akan memaparkan ‘Acknowledgement’. Kat situ korang boleh tengok status transfer dan lain-lain lagi. Ce tengok ‘Recipient Reference’ tu, macam tu lah contohnya. Hehe. Kat skrin tu pun akan tunjuk berapa lagi baki duit dalam akaun anda.



20)               Kalau nak add no akaun sebagai ‘favourite’, akan ditulis dalam entri yang lain. (update: klik SINI) . Kalau tak nak add, klik OK. Maka selesailah, transfer tersebut.
Harap dapat membantu kepada sesiapa yang baru belajar cara untuk transfer duit menggunakan CIMB clicks (CIMB ke CIMB). 

Klik SINI untuk lihat cara transfer duit dari CIMB  ke akaun lain menggunakan CIMB clicks. 
Wassalam #Prayforpantaitimur #pray4mh370 #Alfatihahmh17 #Alfatihahqz8501



Hit: 0 Laman Asal

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/waktusolat/public_html/modules/mod_out/extract_main.php on line 66