Jom kita belajar kurapak!

Perkataan ni common orang Labuan guna.

Pasal orang Labuan ada Kedayan, Melayu Brunei, lain2 lagi... (aku tau 2 ni jak) 2-2 tu majoriti la sini..

Perkataan - maksud2nya..

bejaur - melepak/makan angin/jalan2bida - buruk, ugleypulang - pula (contoh: jangan pula - jangan pulang)
ketulahan - orang terkena tulah, terkena balasan setelah buat benda buruk dekat orangkilala - kenalbisai - seems right(ber/ba)jabih - messy, kotor2 di mulut lepas makan(ber/ba)jurit/ampai/ampaian - not well arrangedsamak - ni bukan samak yang kulit haiwan tu. ni sama macam "jabih". tapi tu lain lagi. yang ni serabut gitu. macam samak dibilik ka, kepala otak ka, barang2 tidak bersusunpanyap - clean up the messputik - kutipbebau - busuknyaman - sedapindung - parents, orang tuacapi2 - macam nda mau2 gitu lalimpas - tumpang lalusisiapun - ni selalu disebut dalam keadaan dimana kita nda dapat rasa sesuatu tu, macam makanan. jadi kita sebut saja la sisiapun tu, supaya nda kempunan..kununnya la..ya - dia, yes(ber/ba)landih - slut, murahan, getekkambang - minta pujibigi - bijipanggal - potong (in example KAYU)tampik - bahagi/membelah (in example Buah Kelapa)nada, inda, nda - tidak, takingar - hingar, bisingingau - care, pedulibuduh, palui - bodoh, idiotbari - beriluan, hantap - betul2, truly, amathangat - panaskarang - nantilalah - penatandang - memang(be)ulah - buat halmiying, miring - mereng, bengkok, tidak lurusbaju kuwung - kurunglinggang - lenggangtuhur - surut (berlawanan dengan air pasang)damit - kecildangan - temankudut -pinggan
mulih - balikmalar - overlakas - cepatbali - belitabuk - jendelaawu, au - ya
kabat - tutupkitil - cerekpatang - gelapcucul - lampupalis - jauh2 (contoh ayat : palis2 la jangan tlupa) [ayat ni selalu guna utk jauh2kan benda buruk2 berlaku]
meher, mihir, gali - geliusin - duitjaga2 - hati2
majal - push, usaha, not giving up, berabis ba...haha...keluar Brunei...katiak, kalatiak, keletiak - ketiak, arm pittuli - pekakngalih - penatanu - boleh jadi sama dengan perkataan dibawah ni, atau perkataan ni selalu digunakan kalau orang tu lupa apa iya mau cakap. contoh ayat:
"Apa tu ah... Anu bah.." - macam tu la... boleh jadi ayat yang boleh guna la kalau kurang pasti gitu...

ok, benda ni memalukan dan matured (haha), tapi mesti bagitau
pucong, anu (ada lagi ayat sensored, kalau mau tau jugak, bagi komen) - penis
tu pasal kadang2 kalau tiba2 ada orang ketawa dengar Puchong yang di Semenanjung tu, ni la dorg gelakkan tu. Aku pun kadang2 terketawa. Luan lucu ba..

nanti lagi la aku tambah2... kalau ada apa2 kesalahan ejaan ka, maksud ka, komen jak. nanti aku cek balik. tatata :D
Hit: 0 Laman Asal