Perhatian  !!!!  Kepada pemilik rumah kediaman sekarang dan juga bakal-bakal pembeli rumah  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Baca dan fahami betul-betul dahulu berkenaan insurans rumah anda sebelum anda menandatangani apa-apa perjanjian perumahan dan mendapatkan insuran rumah bagi melindungi rumah kediaman anda andainya terjadi apa-apa musibah kepada peminjam perumahan.


Sebelum itu, saya ingin bertanya anda. Adakah anda :-       Mempunyai rumah sendiri (bukan rumah sewa) dan rumah anda belum diinsuranskan dengan mana-mana pengendali or syarikat insuran/takaful ?        Sedang dalam proses untuk membeli rumah kediaman anda ?          Tidak tahu apa-apa pun tentang pemilikan insurans rumah sama ada MLTT or MRTT ? Terma terma yang saya sebutkan di atas sebentar tadi tu, memang memeningkan kepala anda ?

Jika benar la begitu, anda boleh la teruskan pembacaan di laman ini.
Pada laman ini, saya akan kongsikan serba sedikit tentang jenis-jenis insurans rumah yang ada ditawarkan kepada pemilik rumah kediaman


INSURANS MRTT Vs MLTT

Pada dasarnya terdapat dua jenis insurans untuk perlindungan rumah kediaman anda yang terdapat di pasaran sekarang ini, iaitu :-

            i)        MRTT - Mortgage Reducing Term Takaful
dan             ii)    MLTT - Mortgage Level Term Takaful
MLTT ada sedikit perbezaan (tapi impactnya sangat besar) berbanding dengan MRTT.
MLTT menawarkan satu alternatif kepada peminjam rumah kediaman (housing loan) yang sedang mencari insurans rumah yang mempunyai perlindungan serta adanya tabungan cash value sekali gus.
Ini berbeza sama sekali dengan insurans MRTT kerana dalam MRTT, ianya langsung tidak mempunyai tabungan simpanan (cash value). 

Maknanya MRTT 100% fee insurans yang dibayar oleh customer akan ditelan semuanya oleh syarikat insurans jika tidak berlaku sebarang musibah kepada pelanggan dalam tempoh kontrak pinjaman itu dibuat.  Maknanya juga, dalam MRTT pelanggan hanya mendapat faedah daripada bayaran insuran yang dibayar jika berlaku musibah (kematian or cacat kekal) di sepanjang tempoh pinjaman itu dibuat.
Jika selepas tamat pinjaman (biasanya 35 tahun), peminjam masih kekal sihat walafiat, maka peminjam tak akan dapat satu sen cash value pun daripada pihak syarikat insurans dengan premium yang telah dibayar  untuk perlindungan selama tempoh 35 tahun itu.

Senario MRTT ini sama la macam kita ambil insurans kenderaan... Jika katakan kenderaan kita tidak mengalami apa-apa musibah (hilang, accident atau terbakar) sepanjang setahun kita ambil insurans kenderaan, maka tiada cash value langsung yang akan dipulangkan kembali kepada kita..



$$$   MLTT - Ada Cash Value   $$$
Ianya berbeza sama sekali dengan insuran MLTT, kerana sebahagian daripada bayaran fee insurans akan dipulangkan balik kepada pelanggan dalam bentuk tunai RM (cash value). 
Bukan sikit, tapi dalam puluh ribu juga (kalau umur 30an) yang akan dipulangkan balik jika tidak berlaku apa-apa musibah kepada pelanggan.

Jumlah sebenar yang dipulangkan bergantung kepada caruman anda dan umur anda sewaktu memohon polisi ini.



Kajian Kes MLTT

Untuk memudahkan anda faham apa itu MLTT, saya bagi contoh salah seorang customer saya yang telah mengambil polisi MLTT dengan saya :-

Umur : 32 tahun (hari jadi akan datang)
Pekerjaan : Jabatan Kerajaan
Loan rumah : RM212K dengan bank.
Tempoh Loan : 35 tahun



Nak tahu berapa premium bulanan beliau untuk cover loan rumah beliau bernilai RM212K dengan bank ?
RM100 sebulan atau RM  1,200 setahun. Tapi beliau ambil option untuk buat bayaran secara berkala (bulanan) sahaja.

Apa yang beliau dilindungi Takaful dengan bayaran RM100 sebulan selama 35 tahun tersebut ?


Pampasan kematian atau cacat kekal (biasa or kemalangan) : RM 212,000 Anggaran Saving(cash value) yang dijangka diperolehi selepas 30 tahun : RM 19,000++ Pengecualian Incometax (MRTT langsung tak ada ni)

p.s : Saya dapat tunjuk anggaran saving setakat 30 tahun sahaja. Sebab dalam quotation Takaful hanya show sehingga 30 tahun sahaja.

Maknanya, jika selepas 35 tahun, nilai saving (Cash Money) yang akan diperolehi adalah lebih dari tu.





Nak tahu lanjut, anda boleh wassap saya Lazim 019-344 2370. 

Atau Klik sahaja Link ke Wassap saya di bawah ini.

http://mlttmrtt.wasap.my
http://mlttmrtt.wasap.my
Saya boleh tolong kirakan untuk anda dan anda boleh buat perbandingan sama ada nak ambil MRTT atau MLTT.
RUNGUTAN PELANGGAN BANK
Memandangkan banyak rungutan yang ditimbulkan oleh pelanggan yang berurusan dengan pihak Bank sewaktu memohon pinjaman perumahan ini, maka Bank Negara malaysia (BNM) telah menggubal satu peraturan baru yang tidak lagi membenarkan bank-bank untuk mengambil polisi insurans yang mereka cadangkan sahaja.
Selalunya bank akan cadangkan (paksa le tu) untuk mengambil polisi insuran MRTT daripada mereka sahaja.

Sekarang, pelanggan ada hak untuk memilih polisi insurans mengikut keperluan mereka sendiri. Pelanggan boleh pilih sama ada nak ambil MRTT atau MLTT..

Dalam MRTT, pelanggan tiada pilihan lain dari segi kaedah bayarannya. Pelanggan dikehendaki membayar sekali gus (lump-sum) fees untuk insurans MRTT.
Jika pelanggan membuat pinjaman dengan tempoh pinjaman 35 tahun lamanya, maka jika pelanggan mengambil polisi insurans MRTT, pelanggan dikehendaki membayar fees insurans rumah MRTT untuk cover sehingga 35 tahun sekali gus, walaupun rumah masih dalam pembinaan (belum duduk lagi).

Sedangkan pelanggan ada option lain (selalunya tak dimaklumkan oleh pihak bank) iaitu Insurans or takaful simpanan (MLTT la nie) yang juga berperanan untuk melindungi pembeli rumah daripada musibah kematian or cacat kekal kepada peminjam perumahan.
 Sedangkan dalam insurans MLTT, pelanggan bukan sahaja boleh buat bayaran secara berkala (bulanan, suku-tahunan, setengah tahunan or tahunan) malah bukan semua fees yang dibayar kepada syarikat insurans akan dikaut oleh syarikat insurans.
Sebahagian lagi akan dipulangkan balik dalam bentuk simpanan tunai . Part ni ramai di antara kita yang tidak mengetahuinya. Ramai di kalangan kita yang tidak mengetahuinya. Ini termasuklah golongan-golongan professionaly yang ternama pun kurang menyedari tentang perbedaan antara kedua insuran ini.


Banyak lagi  yang ketara perbezaan antara MRTT dan MLTT ni,  Untuk bacaan dan pemahaman, boleh la studi sikit jadual yang saya sertakan di bawah ini.
Jadual di bawah menunjukkan perbezaan di antara MRTT dan MLTT


MRTT MLTT Tujuan Perlindungan sahaja Perlindungan, dan Simpanan Perlindungan Amaun perlindungan akan menyusut dari tahun ke tahun. Amaun perlindungan kekal sepanjang tempoh pinjaman. Pemegang Polisi Atas nama bank Atas nama peminjam atau mereka yang bertanggungjawab membuat bayaran  insurans rumah ini Pindah Tidak boleh dipindah milik.
*** Nak pindah macam mana? Pemegang polisi adalah atas nama Bank. Boleh ditentukan faraid dan hibah terus duit pampasan takaful kepada anak isteri. Nilai Tunai Tiada langsung. Tetap nilai tunai (dijamin) sepanjang tempoh pinjaman.Pemegang polisi akan mendapat semula premium yang dibayar pada masa hadapan. Pembayaran Bayaran sekali gus (lump-sum) atau dibiayai ke dalam gadai janji pinjaman.
* Jika bank bundle sekali dalam housing loan, maka fees sebenar untuk MRTT akan meningkat 3 kali ganda (include bank interest)
Bayaran secara berkala. Boleh pilih sama ada untuk bulanan,  suku tahunan, setengah tahun  atau tahunan. Premium Rendah Tinggi sedikit


Kesimpulan
Jika anda nak kan insurans rumah yang boleh :-
1.       Dibayar secara bulanan dan bukan lump-sum
2.       Yang ada saving (duit premium bukan semua ditelan oleh syarikat insurans)
3.       Penama atas nama anda sendiri dan bukan atas nama bank
4.       Amaun perlindungan rumah tak akan susut sampai ke akhir tempoh pinjaman
    Maka Jawapan yang paling sesuai adalah insuran rumah MLTT…dan lupakan sahaja MRTT


Untuk keterangan lanjut berkenaan MLTT , anda boleh wassap saya Lazim 019-344 2370

Atau Klik sahaja Link ke Wassap saya di bawah ini.

http://mlttmrtt.wasap.my
http://mlttmrtt.wasap.my




Hit: 0 Laman Asal