Assalammualaikum buat semua.utk permulaan entry hari ni...sama2 kita sedekahkan Alfatihah buat Bonda Nieza @ Our Journey Begins yang pulang kerahmatullah pada 16 Sept dan ayahanda K.Ina KL @ Tertunailah Hasrat Di Hati pada hari ni 20 Sept.Semoga arwah ditempatkan dikalangan mereka yang beriman dan dicucuri rahmat.Amin.. Moga Nieza dan K.Ina tabah menghadapi pemergian orang tersayang. Alfatihah.....
Berbalik kepada entry hari ni nak kongsi Apam Balik Rangup yg juga dah lama simpan dalam draf. Lepas menjadi buat apam balik dulu, terus mama cari resepi apam balik rangup yg mcm pasar malam itu.Kalau kat Msia confirm mama beli je.....dok jauh ni pandai2lah cuba buat sendiri. Tak yakin sgt nak buatnya tp tengok Blog My Kitchen cantik elok jadinya...itu yg nak cuba juga. Dan hasil yg mama buat....


1/2 adunan menjadi dan 1/2 adunan pertama tak menjadi.....mulanya salahkan kuali...sampai 3 biji kuali non stick,1 biji kuali crepe...cuba juga kuali roti jala.....tp semua tak jadi juga. Dah merajuk nak buat bila 1/2 adunan tak jadi apamnya, ada adunan melekat dikuali ...tak boleh tanggalkan. bila sapu butter....kulit adunan apam jadi tak begitu elok dan ada yg tak rangup. Kemudian tukar nak masak mcm apam balik biasa....tp tak boleh sbb kulit apam guna resepi apam rangup ni cepat masak kulit luarnya tp dlmnya belum. Dah serba salah...nak hadiahkan ke cik tong atau nak cuba lagi. Tak apalah cuba lagi...sayang hadiahkan pada cik tong....kali ni cuba semula guna kuali non stick yg paling kecil dan caranya adunan kena betul2 letak tipis dlm kuali yg dah panas.lebihan adunan disapu keluar dan api sed panas...kena cuba beberapa biji...dptkan teknik yg betul. Resepi penuh spt di bawah.kalau ada kwn2 yg mencuba tak menjadi mamapun sama mulanya...kena cuba jaya...dkt Blog My Kitchen pun siap Q & A ttg apam ni.

Apam Balik Rangup
Sumber; Blog My Kitchen
Oleh; Dapurmamasya

Ingredients:
170 gm all purpose flour
100 gm rice flour
30 gm cornstarch
2 tsp double action baking powder- ganti 2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
2 large eggs
1 tsp vanilla essence
6 - 7 ozs water
150 gm fine granulated sugar - boleh kurangkan sbb tak perlu manis sgt

Filling:
120 g melted butter- letak sikit setiap kpg, x letakpun tak pa
150 gm fine granulated sugar - letak sikit je sbb adunan dah manis
1 cup chopped roasted peanuts

Method:
Mix all the ingredients together, strain and leave in the fridge for at least 3 hours. (i left it overnight)
Heat a crepe pan or a small nonstick pan slightly. (just hot enough for batter to stick to pan)
Pour in a 4 oz ladle of batter and swirl pan so that batter is coating the edge. Remove the excess batter and sprinkle in some sugar on the pancake.
Cook till the bottom of pancake is golden brown.
Sprinkle with melted butter and then chopped roasted peanuts.
Fold the pancake into a half and leave to cool.(it will be crispy as soon as it gets cold)


inti choc.....pilihan anak2


inti kacang dan jagung...ini mama punya


saiz apam ni kecik je....tengok sebesar saiz tangan abg Syazrin..


wpun hasilnya tak 100% mcm org jual di pasar mlm tp jadilah....dapat juga makan apam balik rangup.anak2 paling suka makan.....tak rugi mama mencuba.
Hit: 0 Laman Asal